Data

11. října 2010 v 18:56 | Jitííík |  Ostatní
POZOR! Všichni milovníci Harryho Pottera a jeho postav zbystřete smysly! V neděli má jeden, nebo spíše jedna postava svátek. Uhádnete jaká?? Podíveje se do kalendáře a uvidíte. Harryho sova sněžná, křestním jménem HEDVIKA.
Tady máte nějaké informace (z WIKIPEDIE) o Hedvice jako o postavě:

Hedvika je Potterova sova. První zmínka o ní je v první knize (Harry Potter a Kámen mudrců, str. 80), kde se Hagrid rozhodne koupit Harrymu dárek k 11. narozeninám. Sovu koupí na Příčné ulici ve Velkoprodejně Mžourov. Harry se později rozhodne sovu pojmenovat Hedvika, protože najde toto jméno ve své nové učebnici Dějiny čar a kouzel. Hedvika s Harrym prožívá všechny roky jeho studia na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Většinu času žije ve školním sovinci. Hedvika zemře v sedmém díle knihy (Harry Potter a Relikvie Smrti). Při převozu Harryho ze Zobí ulice do bezpečí jí zasáhne smrtící kletba jednoho ze Smrtijedů.

A tady o Hedvice jako o sově sněžní:

Sovice sněžní (Bubo scandiacus), méně často uváděna pod názvem sovice sněžná, je velká puštíkovitá severská sova, jen o něco menší než výr velký. Délka těla je asi 60 cm, rozpětí křídel 160 cm a hmotnost bývá 1,35 - 2,6 kg.
Sovice sněžní je svou stavbou těla skvěle přizpůsobena životu v oblastech s chladnějším klimatem. Má mohutné tělo porostlé hustým peřím, kulatou hlavu s čistě bílým obličejem, velkýma, žlutýma očima a černým, zahnutým zobákem, poměrně dlouhý ocas a hustě porostlé končetiny s dlouhými a zahnutými drápy.Samec je výrazně menší než samice, má sněhově bílé opeření a oproti samici, která je hustě černě skvrnitá, má skvrnění téměř minimální. Mladí jedinci jsou zbarveni stejně jako dospělé samice.


Rozšíření

Sovice sněžní patří mezi typické obyvatele cirkumpolárních oblastí. Nejhojněji se vyskytuje v tundrách a velkých planinách v severní části Evropy, Asie, Grónska a Kanady. Je částečně tažná, většina populací na zimu migruje do jižnějších oblastí, nejčastěji do Texasu, Gruzie, jižního Ruska, severní Číny, případně až do Karibiku. Zřídkakdy se zatoulá i na území České republiky.
Sovice sněžní při lovu
Sovice sněžní je v zimě aktivní za svítání a soumraku, s příchodem léta přechází spíše na denní aktivitu.
Živí se především malými hlodavci, nejčastěji lumíky sibiřskými, při příliš nepříznivých podmínkách, kdy je výrazný nedostatek hlavní potravní složky, loví i jiné savce nebo menší až středně velké ptáky. Svou kořist vyhlíží za letu, případně z nízké pozorovatelny, např. ze skalky nebo spadlých větví, kde je díky svému bílému zbarvení s černými skvrnami skvěle zamaskována, a následně se na ni vrhá přímým výpadem a uchopí ji do svých mohutných drápů, které ji téměř okamžitě usmrtí. Na hnízdící jedince připadá jeden až dva lumíci na den, rodiče s odrostlými mláďaty mohou pozřít i více jak 1300 lumíků, z čehož plyne, že je na ně přísné vázaná a jejich pokles by zcela jistě znamenal i pokles volně žijících sovic sněžných.
Hnízdí na zemi a k hnízdění vybírá oblasti s dobrou viditelností, dostatečnou hojností potravy a s menším množstvím sněhu. Jako hnízdo používá jen mělkou prohlubeninu, občas však využívá i opuštěná hnízda orlů. V květnu snáší 5 až 14 vajec, na kterých sedí samice zhruba 70 dní, samec ji přitom obstarává potravu. Mláďata jsou po narození čistě bílá, později šedá a jejich rodiče je velice agresivně brání před menšími i většími predátory, kteří se na nebezpečnou vzdálenost přiblíží kehnízdu.

Poddruhy

Během pozdní doby ledové žil ve střední evropě poddruh N. s. galliculus, který je v současné době již vymřelý a mnozí zoologové jej jako plnohodnotný poddruh navíc neuznávají.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 silver bridesmaid dresses | E-mail | Web | 18. ledna 2013 v 11:53 | Reagovat

Actually diggin what you've been posting here lately. I'd love to see you continue with far more of this. Bookmarked!
http://www.movedress.com/flower-girl-dress-function-occasion.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama